Uit de pers – Postzegelclub uit Doesburg telt nog maar 22 leden, maar geeft niet op: ‘Online verzamelen heeft de toekomst’

(Artikel uit De Gelderlander 7 maart 2022 door Pim Roelofs, foto Jan Ruland van den Brink)

ANGERLO/DOESBURG – Een nieuw bestuur, strijdplan en een eigen website. PhilaHanze uit Doesburg wil aantonen dat postzegels verzamelen wel degelijk toekomst heeft.

Denk je aan postzegels verzamelen, dan denk je aan de jaren zeventig en tachtig. Aan vader of opa die met een loep postzegels bekijkt en ze voorzichtig met een pincet omhoog tilt. En dat is nu net het probleem, meent Jaap Weststeijn, postzegelverzamelaar uit Angerlo.” De filatelie vergrijst en verzamelaars overlijden. Het is niet zo makkelijk om jongeren te enthousiasmeren, maar we gaan het wel proberen
Weststeijn is de nieuwe secretaris van de postzegelclub PhilaHanze Doesburg. Hij trekt de kar met de nieuwe voorzitter Toon Kort en penningmeester Peter van Krieken. Het oude bestuur, bestaande uit Emile Bretz, Johan Kousbroek en Jan Ridt, was op leeftijd en heeft een stapje teruggedaan. Weststeijn: ,,Wij gaan het iets anders doen en hopen dat het ledenaantal stijgt. Niet dat het oude bestuur het niet goed deed. Integendeel. Maar wij gaan meer met internet doen.”

PhilaHanze uit Doesburg floreerde in de jaren zeventig en tachtig, maar zag het aantal leden in het afgelopen decennium rap afnemen. Van 34 leden in 2020 tot 22 leden nu. Dat de verzamelaars door corona niet bij elkaar konden komen, werkte ook niet mee. Op 15 maart is er weer voor het eerst in lange tijd een ledenbijeenkomst in seniorencomplex Grotenhuys in Doesburg. ,,Vanaf dat moment komen we weer elke tweede dinsdag van de maand samen”, vertelt Weststeijn. Toch moeten niet zozeer de fysieke bijeenkomst de vereniging een impuls geven. Weststeijn gelooft vooral in de digitale wereld. Filatelistisch handelen op internet, het gebruik van digitale catalogi en het digitaal ontwerpen van albumbladen is de toekomst, zo denkt hij. ,,Of we aan een dood paard trekken? Nee, zo zie ik dat niet. Als ik er niet in geloof zou ik er ook niet aan zijn begonnen. Wij maken op dit moment een mooie website die over afzienbare tijd online zal gaan. Dan kunnen we laten zien wat wij in huis hebben en wat er allemaal mogelijk is.”

Werden er vroeger door filatelisten vooral landen verzameld, nu zie je ook veel thema-verzamelingen. Postzegels met alleen maar vogels, treinen of vuurtorens. Weststeijn heeft onder andere een flora-verzameling. ,,Er worden nog steeds heel veel postzegels uitgegeven. Postzegelverzamelingen met stempels worden zeldzamer. Dit komt omdat er steeds minder brieven worden verstuurd.”

Corona
De corona-uitbraak begin 2020 heeft ervoor gezorgd dat ‘slapende’ verzamelaars de draad hebben opgepakt. Mensen waren veel thuis en hebben de postzegelboeken van opa of vader uit de kast gehaald, afgestoft en aangevuld. Weststeijn hoopt dat zij zich de komende periode aanmelden bij een postzegelclub. ,,Of dat nu bij ons is of bij een club in Doetinchem, Zevenaar, Nijmegen of Arnhem. Wij zijn niet de enige club met een teruglopend ledenaantal.”

Het nieuwe bestuur van PhilaHanze gaat in overleg met andere postzegelverenigingen en hoopt dat er in de toekomst kan worden samengewerkt. Weststeijn: ,,Bundeling van krachten voorkomt dat iedere vereniging het wiel zelf moet uitvinden, terwijl de dienstverlening aan de leden daardoor kan worden vergroot en verbreed.

Weergaven: 40